Achiziții publice în sectorul de sănătate – teorie și practică

IMG-bd4d2dbd0deae8f52eafe9c93d785589-V          În perioada 11-14 septembrie, curent la Chișinău se desfășoară un atelier de lucru ce vizează achizițiile publice din sectorul de sănătate.

         Workshop-ul este organizat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în cooperare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale și Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate.

          Atelierul de lucru a fost lansat cu scopul implementarea unei platforme electronice de achiziții publice în domeniul sănătății.

          Vizita specialiștilor internaționali este o treaptă importantă în elaborarea viziunii, obiectivelor strategice și specifice ale sistemului de e-achiziții, fiind descrise următoarele obiective și avantaje ale acestuia:

                    1. Înțelegerea obiectivelor și a strategiilor;

                    2. Identificarea oportunităților;

                    3. Recunoașterea instrumentelor și a tehnicilor de achizitii în sănătate;

                    4. Clasificarea principalelor funcții și responsabilități între instituțiile centrale de achizițiile publice responsabile pentru anumite categorii de produse;

                    5. Definirea obiectivelor specific (calitativi și cantitativi);

                    6. Proiectarea indicatorilor cantitativi.

                    7. Cunoașterea instumentelor online și a platformelor pentru procesul de achiziție.

          În timpul discuțiilor au fost prezentate modele de implementare, studii de caz de punere în aplicare și exemple relevante pentru Republica Moldova.

          Pentru țara noastră, îndeplinirea cerinţelor viitoare din sectorul public e-achiziții, c este o articulare fermă la contextul european.

IMG-f4598cc893e7a3d4a83b6be0b889e561-V